Rabarber til alle

Om du har en stor landbohave, bor i en villa, et rækkehus, sommerhus eller har en fælles gårdhave med de andre i opgangen, bør alle dyrke rabarber. Rabarber som grøntsag er noget af det tidligste, som vi kan høste i haven.

Rabarberstilkene trækkes af planten. Undgå dog at trække alle stilkene og fjern aldrig hjerteskuddet. Høst frem til Sankt Hans og giv planten fred herefter. Når planten har fået lidt alder, kan du igen i august trække nogle få stilke. Det er en god ide, at gøde planten hvert forår.

Rabarber fra potter kan plantes året rundt. I dit lokale plantecenter kan du vælge mellem flere sorter. Sorterne varierer fx ved tidlig og sen høst og ved mængden af oxalsyre. Alle sorter kan fryses.

Rabarber

Er oxalsyre i rabarber farligt?
Du har nok spist en rabarber frisk fra planten, og du lever endnu. Men anbefalingen er, at rabarber ikke bør indtages i større mængder.

Rabarber kan tilberedes på mange skønne måder. Rabarberkompot, marmelade sammen med jordbær, rabarbertærter og -kager. I gamle dage tilsatte man midlet ”non-oxal”, som er calcium, der neutraliserer syren. Det bruger de færreste i dag. De skønne retter med rabarber har ofte følgeskab af andre calciumholdige fødevarer (mælkeprodukter), og så sker neutraliseringen helt af sig selv.

Oxalsyreindholdet i de grønne blade på rabarber er noget højere, end i stænglerne. Men skal du spise omkring 5 kg grønne rabarberblade, inden du kommer i livsfare!

HUSK: Undlad tilberedning af retter med oxalsyre (spinat, rabarber og havesyre) i gryder eller beholdere af aluminium og støbejern. Syren angriber metallet og så aluminium og jern frigives til maden.



Glemt password?