Ribs

Ribs er en af de mest taknemlige frugtbuske du kan have i haven. Den passer næsten sig selv, er selvbestøvende og giver et fantastisk udbytte. Så er du til gele, marmelade, saft og rødgrød er Ribs et oplagt valg.

Se plante- og pasningsvejledning nederst.

Ribssaft med vanilje

2 kg. ribs
4 dl. vand
350-500 g. sukker pr. liter siet saft
En vaniljestang
2 stjerneanis
evt. Atamon

Skyld bærrene. Kom bær og vand i en gryde. Kog til bærrene er bristet og hæld massen op i en saftpose til afdrypning. Lad alt saften løbe fra, lad det evt. stå natten over. Mål saften og kog den op med krydderierne, vaniljekornene og stangen. Lad saften småkoge lidt til krydderierne har afgivet smag og fisk vaniljestang og stjerneanis op. Tilsæt sukkeret og kog saften op igen. Smag saften til, tilsæt evt. mere sukker. Tag gryden af varmen og tilsæt evt. Atamon. 
Saften hældes på skoldede flasker der er skyldet med Atamon eller spiritus. Luk flaskerne med det samme.

Drik saften kold eller varm.

Tip: Hvis du vælger at fryse saften, kan du bruge tomme mælkekartoner som emballage. Skær toppen af kartonen og skyl den. Sæt frysepose i og hæld frugtsaft i, så er det nemt at styre i fryseren.  

Ribs fåes også som hvide. Herunder: Ribes 'Hvid Hollansk'. Hælder du til teorien om, at fugle er farveblinde, kan du plante hvide ribs, hvis du ikke vil dele.  :0)
Billeder udlånt fra www.florainfo.dk

Ribes Hvid Hollansk RIBES RUBRUM ROTE HOLLANDER

Plantning
Ribs kan plantes enkeltvis eller på række. Afstanden mellem hver busk skal være 1 – 1½ m og der skal være mindst 2 m mellem hver række. Sørg for at potten er gennemvandet. Grav plantehullet, så det er 1½ gang større end potteklumpen og løsn godt i bunden. Ibland gerne ca. 25% kompost til den opgravede jord. Placér potten, så den dækkes af ca. 3 cm jord og fyld nu den opgravede jord godt rundt om potteklumpen. Vand med ca. 20 l pr. nyplantet busk.

Pasning
Ribsbuske skal vandes i tørre perioder den første sommer. Ønsker du meget frugt, skal du gøde busken hvert forår. Når busken har stået i din have i ca. 4 år, skal du hvert år udvælge 3 – 4 af de ældste grene, som du klipper af ved jordens overflade. Tidspunktet for denne beskæring er tidligt forår inden der kommer for mange blade på busken.Glemt password?