Gunnar Christensens
Planteskole

LOG IND

Bærmispel med frugter


Bærmispel blomster fra april måned.

Bærmispel blomster fra april måned.

Løvfældende bærbærende prydbusk
Bærmispel tiltrækker mange forskellige insekter, når den blomster med fine hvide blomster i april-maj måned. Blomsterne dannes på sidste års grene, så evt. beskæring skal vente til efter blomstringen.

Amelanchier alnifolia ’Smokey’

Spiselige frugter
Fra slutningen af juni og først i juli måned modnes frugterne. Sorten ’Smokey’ er udvalgt for de op til 1,5 cm store bær, der skal være næsten blåsorte, før de er fuldt modne. Bærrene kan spises i frisk tilstand, bruges i tærte eller til syltning. Bærmispelfrugter har tidligere været brugt som erstatning for korender (små rosiner).

Smukke høstfarver
Amelanchier alnifolia ’Smokey’ får runde ellebladelignende blade, der inden løvfald danner skønne rødviolette høstfarver. Som prydbusk er derfor et aktiv i efterårshaven, hvor den er med til at afslutte havesæsonen med manér.

Nem og fuldt hårdfør
Amelanchier alnifolia er meget hårdføre buske, der stammer fra det vestlige Nordamerika. De trives i fuld sol til halvskygge. Planten stiller ingen særlige krav til jordens beskaffenhed, men bør ikke plantes i jord, der står under vand i vinteren.
Når den først er etableret klarer den også en del tørke.

Arten A. alnifolia får fine bær.  Foto: Meggar, commons.wikimedia.org

Arten A. alnifolia får fine bær. Foto: Meggar, commons.wikimedia.org

Andre sorter:

Amelanchier alnifolia 'Martin'
2 - 3 m høj og frodig frugtbusk, der har små mørkegrønne blade, der bliver gule op til løvfald. Blomstrer i maj med små hvide blomster. Blåsorte frugter samlet i klaser, som modner fra august. Placeres i sol eller halvskygge og plantes i alm. veldrænet jord.

Amelanchier alnifolia 'Northline'
Opret 2 - 3 m høj busk eller lille træ. Blomstrer i maj - juni med mange duftende hvide blomster. Danner blå spiselige bær, som modner fra august. Får gyldne høstfarver. Placeres i sol eller halvskygge og plantes i alm. veldrænet jord.