Gunnar Christensens
Planteskole

LOG IND

Lungeurt


Fra Walters Garden har vi fornøjelsen af at introducere to nye sorter. Her er det 'Pretty in Pink’®

Fra Walters Garden har vi fornøjelsen af at introducere to nye sorter. Her er det 'Pretty in Pink’®

Bivenlig – effektiv bunddækkende - spiselig

Der findes et utal af forskellige stauder. Lungeurt, med det latinske navn Pulmonaria, er blot én af dem, men ikke en hvilken som helst. Pulmonaria har nemlig så mange gode egenskaber som plante, at enhver haveejer burde plante den.

Medicinsk islæt

Man kan godt undre sig over, hvor eller hvem der finder på de danske navne. Lungeurt er ikke just et charmerende eller sælgende navn, men årsagen skal findes tilbage i middelalderen. Her mente man, at planten havde en helende effekt på de mange lungesygdomme, som befolkningen led af. Når man senere har efterprøvet plantens medicinske evne, så har man desværre ikke fundet noget bevis herfor.

Bivenlige

Der er stor fokus på planter, der kan hjælpe vores insekter og ikke mindst bierne. I sommermånederne er der masser af blomster, som de kan boltre sig i, men i det tidlige forår er der langt mellem nektar- og pollenholdige blomster. Pulmonaria er en fantastisk plante når det gælder om at bidrage til biernes ve og vel. Den tidlige blomstring i april – maj måned gør den særdeles velegnet som biplante.

Effektiv bunddækkende plante

Når blomsterne visner væk i foråret står løvet tilbage. Med fine sølvfarvede tegninger dækker bladene bunden 100%. Her kommer der sjældent noget ukrudt, og trods det faktum, at vi ikke kan sige, at Pulmonaria er stedsegrøn, så beholder den som regel en del af bladene vinteren over.

Lungeurt er en vigtig biplante. Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Biene_6.JPG#file

Lungeurt er en vigtig biplante. Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Biene_6.JPG#file

Sorter fra Walters Gardens

Pulmonaria ’Twinkle Toe’®
Bliver ca. 30 cm høj og har en fin kompakt og rund vækstform. De yndige lyseblå blomster dækker bladene, der er mørkegrønne med sølvfarvede tegninger.

Pulmonaria ’Pretty in Pink’®
Bliver ca. 40 cm høj og danner store lysende rosafarvede blomster, der holder farven over en lang periode. Bladene er mørkegrønne med sølvfarvede tegninger.

Pulmonaria trives bedst i halvskygge. I fuld skygge vil blomstringen være mindre, og i fuld sol er det vigtigt, at de ikke tørrer for meget ud.

Pulmonaria ’Twinkle Toe’® får lyseblå blomster.

Pulmonaria ’Twinkle Toe’® får lyseblå blomster.

Svensk

Bivänlig, ätlig och effektiv marktäckare

Lungört

Bivänlig
Det ligger ett stort fokus på växter som kan hjälpa våra pollinerande insekter, inte minst bina. Under sommarmånaderna finns det massor av blommor som bina kan vältra sig i, men under den tidiga våren är det långt mellan nektar- och pollenhaltiga blommor. Lungört är en fantastisk växt när det rör sig om bidrag till binas väl och ve. Den tidiga blomningen i april – maj gör den till en mycket välägnad biväxt.

Effektiv marktäckare
När blommorna vissnat står bladen kvar. Med sin silverfärgad teckning täcker bladverket marken till 100 %. Ogräs har ytterst svårt att tränga igenom, och trots att vi inte kan säga att Pulmonaria är vintergrön, så behåller den ofta ganska mycket blad över vintern. Lungört trivs bäst i halvskugga. I skuggigare lägen minskar blomningen och i full sol är det viktigt att se till så jorden inte torkar ut för mycket.