Brombær

Brombær er hjemmehørende i Danmark og allerede i 1500 tallet blev den dyrket i klosterhaverne, hvor bærrene blev brugt mod diarre og bylder. Navnet brombær er afledt af bremmel, der betyder tornet busk.
Det er oprindelig en løvfældende tornet halvbusk med lange rankende skud. I dag findes der også sorter uden torne f.eks. 'Black Satin', 'Loch Tay' og 'Loch Ness'.
Af andre sorter kan nævnes 'Oregon Thornless' som er stedsegrøn med dekorative fligede blade. Den blomstrer med hvide blomster i juni-juli. De skønne sorte bær modner fra august til oktober.  

Brombaer i potter

Foto 24. april 2015. Fra venstre 'Oregon Thornless', 'Black Satin' og til sidst Rubus frut.x idae. ‘Buckingham Tayberry’, der som navnet fortæller er en krydsning mellem brombær og hindbær. Sorten er tornløs.

Plantning
Brombær vokser både i fuld sol og i halvskygge. Brombær kræver opbinding, så plant ved et hegn eller en pæl.
Brombær vokser i almindelig havejord, men er din jord meget sandet, anbefaler vi iblanding af spagnum/kompost. Sørg for at potteklumpen er vandet godt op, og plant ikke brombærbuske med en afstand under 1 m.
Plantehullet skal være 1½ gang større end potteklumpen og jorden i bunden løsnes. Placér busken, så der er ca. 2 – 3 cm jord, som dækker.

Pasning
Vand den første sommer i tørre perioder. Ønsker du særlig mange bær, bør du gøde hvert forår. Grene som har båret frugt, skal hvert efterår klippes ned til 20 cm over jorden og nye etårsskud bindes op eller ud. Således bliver næste års blomstring og bærsætning ekstra god.

 Glemt password?