Gunnar Christensens
Planteskole

LOG IND

Allium scorodoprasum 'Engelstrup'


Allium scorodoprasum 'Engelstrup'.

Allium scorodoprasum 'Engelstrup'.

Skovløg fra Engelstrup

Skovløg kendes på de smukke løgtoppe med lilla blomster og mørke yngleløg. De er spiselige og smager godt. Det er meget ”løg” stærke når de er helt nye, men lader man dem afmodne, så smager løgene mildere.
Det er især måden hvorpå de hårde yngleløg nærmest eksploderer i munden, der er en sjov oplevelse. Fornemmelsen minder om, når man spiser granatæblekerner.

Skovløg hedder på latin Allium scorodoprasum og har det man kalder for støvdragerdeformi med indre støvdragere der har trådformet vedhæng. Skovløg varierer i højden, men står de i velnæret jord, bliver de nemt 80 – 100 cm høje. De passer fint til haven, hvor det naturlige look gerne må træde frem.
Placering i sol eller halvskygge.

Selve løget trækker man og høster i foråret – i gamle dage kaldte man det for fattigmandsporrer.
De grønne blade er flade og smager ikke af så meget. Bladene visner væk når blomsterstænglen dannes. Kokke beskriver smagen af de grønne blade som mildere end ramsløg.

Den allerførste håndfuld frø er fra en vild bevoksning af skovløg ved Engelstrup i Odsherred. Heraf navnet 'Engelstrup'. Gartner Thorrill har selv opformeret gennem flere år for at få frø nok til et mindre parti. En plante giver ca. 12 frø.

Vidste du at...

Engelstrupstenen stammer fra bronzealderen. Den er fundet omkring 5 km øst for Asnæs i Odsherred i 1800-tallet. Stenen blev fundet i et stengærde og er udsmykket med et stort og et mindre skib, dyr og fire menneskelige figurer.
Stenen er udstillet på Nationalmuseet i København.