Ny æblesort med kolossalt store æbler

Nyhed 
Malus domestica 'Ukrainsk kæmpe'

Det må gerne være sjovt at dyrke frugt, og hvorfor ikke konkurrere med naboen om at kunne fremavle det største æble?
Det er muligt med denne helt specielle æblesort, som har evnen til at gro kolossalt store frugter.

Oprindelse
For ca. 7 år siden kom en kunde til Växtmästaren i Osby. Han havde et kæmpeæble i hånden og spurgte gartneren, om han ikke nok ville tage æblet og lave ham et træ. Gartner Jankov forklarede kunden, at han ikke kunne lave træet uden podemateriale, som tilmed skulle være klar i august måned, så det kunne okuleres. Året efter vendte kunden tilbage med podekviste, og derved blev de første fem træer til.

Æblet stammer fra Ukraine nær Hviderusland, men den eksakte lokation kendes ikke. Den svenske mand, som ønskede sig et træ, og som skaffede de første podekviste, rejste ofte til Ukraine, hvor han havde mødt sin store kærlighed. Sådan kan det gå, når man på tværs af mange lande finder kærligheden.

Beskrivelse
Et af de først podede træer står i en have i Osby. Det har en middelstor tilvækst og særdeles god grenbygning. Det har oprette grene, men grenvinklerne er tilpas udbredte, så grenene ikke knækker, når det bærer frugt. I foråret dækkes træet af mange meget store hvide æbleblomster, for sorten er utrolig blomsterrig. Frugterne bærer træet mere centralt i træet, og derfor er det nødvendigt at beskære træet lidt, så der kommer mere lys og luft ind i kronen. Beskæring resulterer i vandrisdannelse året efter, så de skal også fjernes. ”Ønsker du at gro ekstra store æbler, så er Ukrainsk Kæmpe den sort, som du skal anvende. Da træet sætter mange frugter, er det nødvendigt at tynde ud i dem i juli måned, så kraften tilgår et færre antal frugter”, anbefaler Jankov.

Selve æblet er gult med en rød kind, og det modner fra oktober. De store flotte æbler kan lagres frem til jul. Smagen er sød og syrlig, hvilket gør sorten eminent både som spiseæble og som madæble.
Ukrainsk Kæmpeæble er et sundt og robust æbletræ til haven. Der er hverken set skurv eller frugttræskræft i de træer, der indtil dato er blevet podet og solgt.

Malus Ukrainsk Kaempeaeble GcplantGlemt password?