Gunnar Christensens
Planteskole

LOG IND

Ficus carica ’Røsnæs’


Ficus carica 'Røsnæs'

Ficus carica 'Røsnæs'

'Røsnæs' figen til det danske klima

Ficus carica ’Røsnæs’. Rigtbærende figen med nogle af de mest lækre store søde og smagfulde figner man kan tænke sig. De modner over en lang periode henover sensommeren. Frugten har en smuk bordeauxrød farve, hvis den vokser under tag fx vinterhave eller drivhus. På friland bliver farven mere lilla.
'Røsnæs' har store dekorative matgrønne blade.

'Røsnæs' er fuldt hårdfør. Den kan ved ekstremt hårde vintre fryse lidt tilbage, men skyder så igen fra foråret. Den årlige tilvækst bliver let en meter i plantens unge år.

Plantevejledning

Plant din figen, hvor den har plads til at brede sig. Tænk gerne lidt frem i tiden. 'Røsnæs' bliver på størrelse med et mindre paradisæble-træ.

En figen er nøjsom, men trives bedst på en solbeskinnet plads i en porøs og veldrænet jord.
Kan klippes tilbage efter behov.

Læs også Sådan dyrker du figner

Ung 'Røsnæs'-figen.

Ung 'Røsnæs'-figen.

Historien

’Røsnæs’ stammer oprindelig fra Jugoslavien. Den er bragt til Danmark af en ivrig plantesamler for år tilbage og har groet i mange år på Røsnæs, hvor der findes store gamle eksemplarer.

Gunnar Christensens Planteskole fik i 2012 stiklinger fra Kalundborg havecenter. Over de næste tre år blev fignen stiklinge-opformeret, og i maj 2015 blev sorten døbt 'Røsnæs'.

I dag er alle figner fra Gunnar Christensens Planteskole, bl.a. Ficus carica 'Røsnæs', udelukkende opformeret via mikroformering. Således sikrer vi sunde og virusfri planter, som ellers kan være et problem i produktionsleddet.

Friske figner er en udsøgt delikatesse. Foto: Ditte Ingemann.

Friske figner er en udsøgt delikatesse. Foto: Ditte Ingemann.

Ældre 'Røsnæs'-figen, der har fået lov at vokse.

Ældre 'Røsnæs'-figen, der har fået lov at vokse.

Bagte figner i havtorn

(4 personer)
150 g havtorn
100 g sukker
4-8 friske figner
50 g smør
50 g mandelsplitter
¼ l piskefløde

Kom havtorn og sukker i en lille gryde og mos bærrene lidt med en grydeske, så der kommer lidt væske til at opløse sukkeret med. Varm det forsigtigt op og lad det simre et par minutter. Skær et kryds i fignerne og tryk dem lidt sammen. Læg fignerne i et lille ildfast fad, der er smurt med lidt smør. Læg en klat smør i hver figen og hæld den lune havtornsirup ud over. Drys fignerne med mandelsplitter og stil fadet i ovnen ved 160 grader i 15 minutter.
Kan serveres med havtornkys.

Opskriften er hentet i Kim Gravenhorst’s bog: ”Havtorn, Desserter, kager og søde sager”

Foto: Jacob Ljørring.

Foto: Jacob Ljørring.