Gunnar Christensens
Planteskole

LOG IND

Sådan dyrker du havtorn


Dyrkning

Havtorn trives bedst på åben vokseplads med meget sol. Vokser i alle jordtyper, også i meget let og sandet jord. Den er fuldstændig hårdfør, tåler havgus og saltsprøjt og kræver ingen læ.

Man skal tage højde for, at havtorn kan brede sig ret kraftigt. Det gør den hovedsaligt med rodskud. Hvis man lader den passe sig selv, vil den til sidst danne et uigennemtrængeligt krat.
Du kan derfor med fordel sætte dine havtornplanter midt i græsplænen og sørge for, at fjerne de nederste grene, så du kan komme helt ind til stammen med plæneklipperen. Når du slår græsset, holder du samtidig rodskud nede. Du kan også plante i en stor beholder og dermed begrænse rodudviklingen.

Planter du fx. i en stor krukke ved terrassen, kan du opnå et næsten sydlandsk look her. Plant han og hun sammen.

Han og hun

Havtorn er både han- og hunplanter, så du skal sikre dig, at du har planter af begge køn, hvis du ønsker bær. Planten bestøves ved hjælp af vinden, og én hanplante kan bestøve op til 10 hunplanter.

Bærhøst

Havtornbær vokser på grene, der er 2-3 år gamle. Den nemmeste måde at høste dem på er, at klippe grenene af og fryse dem ned. Herefter er bærrene nemme at ryste af.