Gunnar Christensens
Planteskole

LOG IND

Vindruer


Vin er en af verdens ældste kulturplanter og vinfremstilling af druer kan spores helt tilbage til Ægypten 4000 år før Kristus. I de senere år er selv Danmark kommet med på kortet over vin-fremstillende lande.

Heldigvis kan vi også nøjes dyrke og spise de modne vindruer fra vores haver. Det kræver blot en varm sydvendt væg, et drivhus eller endda kun en varm placering på friland, hvis man vælger den rigtige sort. 

De er nemme at dyrke, men kræver dog en vis portion beskæring for ikke, at komme til at fylde det hele og for at give et stort udbytte. Men arbejdet er det hele værd og flere finder den stille stund med saksen ganske afslappende.

Video om sommerbeskæring i bunden af siden.

Video om sommerbeskæring i bunden af siden.

 

Sortsbeskrivelser:

'Einset' er en kraftigvoksende vinstok med middelstore røde kerneløse druer. Exceptionel god spisedrue, sød og aromatisk. Mindre egnet til vinproduktion. Placeres i drivhus eller på sydvendt solrig mur. Modner i september. Sund sort.

'Himrod' er en god gammel kending af spisedruer som man bestemt ikke går fejl af. Kerneløse middelstore grønne druer i lange klaser. Søde og velsmagende med fin muskatagtig smag. Kraftig vækst. Velegnet i drivhus hvor den modner i august. Sund og hårdfør. Sorten stammer fra det østlige USA.

'Interlaken Seedless' danner søde gulliggrønne kerneløse druer, der modner tidligt i september. Spisedrue, mindre velegnet til vinproduktion. Trives på en beskyttet plads i fuld sol eller drivhus.

'Lilla' Frodig spisedrue med mellemstore grønne søde druer, med tynd skal og fast kød. Kun ganske få kerner. Modner i begyndelsen af september. Placeres i drivhus eller på sydvendt solrig mur. 

'Muscat Bleu' er en schweizisk drue der er velegnet som spisedrue. Store blå druer i løse klaser med sød muskatagtig smag. Kernefattig, ikke kernefri. Dyrkes opad sydmur hvor den modner sidst i september og i drivhus hvor den modner sidst i august. Sund og hårdfør.

'Nero' er en ungarsk sort, der er godkendt til vinfremstilling her i Danmark, men den er også velegnet som spisedrue. Store ovale blå druer i store klaser. Midddelkraftig vækst med dekorativt løv og tidligt udspring. Velegnet både på friland hvor den modner slut september, på sydmur og i drivhus. Sund og hårdfør. Sorten stammer fra Ungarn.

'Primus' er en kerneløs, gulgrøn drue af italiensk oprindelse. Høj spisekvalitet med sød smag. Også velegnet til fremstilling af vin og cider. Modner allerede fra august. Sund og robust sort, der viser god modstandsdygtighed over for sygdomme. Trives på en beskyttet plads i fuld sol eller drivhus.

'Schuyler' hører også til blandt de kendte spisedruer. Store blåduggede druer med mild muskatagtig smag. Meget frugtbar. Kraftig vækst med dekorativt løv. Velegnet på sydmur hvor den modner midt i september og i drivhus hvor den modner først i august. Sund og hårdfør. Kan også bruges til vinproduktion. Sorten stammer fra det østlige USA.

'Solaris' er også godkendt til vinfremstilling her i landet hvis man går med en lille vinbonde i maven. Men den kan også spises. Små gul-grønne druer med meget sød smag med toner af ananas. Kraftigvoksende vækst. Velegnet på friland hvor den modner omkring 1. oktober, på sydmur og i drivhus hvor den modner i august. Sund og hårdfør og kan dyrkers i alle dele af landet.

'Spulga' Svagtvoksende og rigtbærende sort med mange, store rødviolette druer med sød smag. På friland vil den modne i september. Solrig placering i en veldrænet og næringsrig muld. Sund og robust sort, der tåler ned til -25 grader på friland. Stiller ingen særlige krav til jordbund. Baltisk sort.

'Sukribe' Kraftigvoksende og rigtbærende sort med mange, store grønne druer med en frisk og behagelig smag. På friland vil den modne i september. Solrig placering i en veldrænet og næringsrig muld. Sund og robust sort, der tåler ned til -25 grader på friland. Stiller ingen særlige krav til jordbund. Sorten stammer fra Letland.

'Vanessa' sætter røde næsten kerneløse druer. Fast frugtkød med tynd skal. Dejlig spisedrue og velegnet til saft og gele. Mindre egnet til vinproduktion. Skal plantes i drivhus eller udestue. Modner fra slutningen af september. Sund sort.

'Veldze' er en stærk og hårdfør drue, der modner allerede fra august. Mellemstore gulgrønne klaser, der er søde og saftige med krydret smag. Velegnet som spisedrue, til saft og gele. Ses også brugt til vinproduktion. Sorten viser god modstandsdygtighed over for sygdomme. Trives i fuld sol og plantes i næringsrig, veldrænet jord. Tåler -20 grader. Baltisk sort.

'Venus' Frodig vinstok der får store blåsorte kerneløse druer, der modner fra begyndelsen af september. Meget fin spisekvalitet. Placeres i drivhus eller på sydvendt solrig mur. 

'Zilga' Meget rigtbærende sort, op til 25 kg pr plante, med kraftig vækst. De blå druer har fin sød smag og kan også bruges til vinfremstilling. På friland vil den modne i september. Solrig placering i en veldrænet og næringsrig muld. Sund og robust sort, tåler ned til -40 grader på friland. 'Zilga' er med sin kraftige vækst et godt valg til pergola eller som rumdeler. Kan dyrkes i krukke. Sorten stammer fra Letland.

Vidste du at?

- Du kan bruge de unge vinblade til dolmere?
- Du kan lave dine egne rosiner hvis du tørrer druerne i ovnen?
- Du kan bruge vinranker til flet ligesom pilekviste?

Vin bundet til fritstående trådstativ.

Vin bundet til fritstående trådstativ.

Grøn spisedrue.

Grøn spisedrue.

Blå spisedrue.

Blå spisedrue.

Vin kan blive meget frodig, alt efter hvor flittig man er med saksen.

Vin kan blive meget frodig, alt efter hvor flittig man er med saksen.

I video'en viser Marianne hvordan du kan sommerbeskære vin.