Capparis spinosa

Kapers

Capparis Spinosa

Foto: Christer Johansson

Semihårdfør busk med eksotiske blomster

Kapers har man dyrket siden oldtiden. Planten vokser naturligt i det sydlige Italien og andre steder i Middelhavsområdet. Det er en løvfældende lille busk, let tornet, som fuldt udvokset i de rette omgivelser kan nå at blive omkring 1 m høj og bred med lange overhængende grene. Bladene er blågrønne og let kødfulde, og kan klare middelhavets meget høje temperaturer. 

Blomster og frugter
Det er blomsterknopperne, som syltes og spises fra glas. Høster du ikke  knopperne, får du en smuk middelhavsbusk med de yndigste hvide blomster med eksotisk udseende. Blomstring fra maj – oktober måned. Når blomstringen er ovre, efterlader blomsterbunden et lille bær - kapersbær. De kan også syltes eller saltes og anvendes som krydderi.

Anvendelse
Kapers bruges til retter med kød, fisk og pasta. De noget større kapersbær er gode til retter med fisk, men prøv også at marinere grøntsager som blomkål og spidskål med syltede kapersbær.
Man har tidligere anvendt kapersroden som naturmedicin mod bl.a. gigt og åreknuder.

Dyrkningsvejledning
Planten vil trives godt i en mager drænet jord og på en lun plads på terrassen, i altankassen eller i drivhuset. Planten skal helst stå i læ. Vandes moderat og tåler nogen udtørring. 
Dyrk den i en krukke, som kan tages ind til frostfri opbevaring hver vinter. Vinteren igennem skal planten opbevares køligt, så den efter sin dvaleperiode, er klar med en ny blomstringsperiode.  
Hver vinter taber busken bladene og mange af grenene tørrer ud. Når lyset og varmen vender tilbage, klippes de døde grene af og nye skud kommer frem fra basis af planten. 

Capparis Spinosa 74

Capparis spinosa. Foto fra Italien. Bent Jensen.



Glemt password?