Gunnar Christensens
Planteskole

LOG IND

Stedsegrønne til vinterkrukken = Genbrugsguld!


Elsker du også at udtænke lækre kombinationer af højde, bladformer og farver? Så er du ikke alene.

Herunder finder du eksempler på stedsegrønne, der alle er langsomtvoksende og derfor kan bruges til krukkerne i flere år – for derefter at blive plantet ud i haven.

– Eller måske får du ikke lige plantet dem ud? Måske vil der efter nogle år med stor kreativitet i sammenplantninger og krukkerokader, være en gruppe planter hengemt i et hjørne? De er genbrugsguld i bedste planteforstand!

Fx en sukkertopgran, der i flere år har været pyntet med lyskæde til jul, men nu ser lidt træt ud. Plant den ud i fx forhaven eller blandt stauderne. Lad dig ikke afskrække af etikettens tekst, der lover en højde på 1,5 meter. Med en tilvækst på ca. 7 cm om året vil den være mindst 10 år om at vokse sig så stor.

Bemærk: De fleste buske og småtræer i krukker, vokser kun med ca. halv kraft i forhold til, at de var plantet i haven.

 

Ærtecypres
Chamaecyparis pisifera ‘Baby Blue’

Bliver 0,5 – 1 m høj og 0,3 – 0,5 m bred med åben og let overhængende vækst. Grågrønne bløde nåle, der sidder i kvaste. Runde kogler i ærtestørrelse. Trives bedst i sol-halvskygge i fugtighedsbevarende jord.
Langsomtvoksende, ca. 5 - 10 cm pr. år.

Chamaecyparis pisifera ‘Baby Blue’.

Chamaecyparis pisifera ‘Baby Blue’.


Krybende ene
Juniperus communis ‘Green Carpet’

Meget lav stedsegrøn plante, som bliver 0,2 m høj og 1,5 m bred. Krybende og let åben vækst. Korte mørkegrønne og stikkende nåle. Gamle planter kan sætte kogler. Trives bedst på en solrig plads i veldrænet og let jord. Bunddækkende.
Langsomt voksende, ca. 8 - 10 cm pr. år (i bredden).

Juniperus communis ‘Green Carpet’.

Juniperus communis ‘Green Carpet’.


Blå ene
Juniperus squamata ‘Blue Star’

Lille stedsegrøn busk med tæt og tueformet vækst. Bliver ca. 0,5 m høj og bred. Korte, stålblå og stikkende nåle, der sidder i kvaste. Trives bedst på en solrig plads i veldrænet og let jord. Meget robust og hårdfør. Velegnet sammen med sten eller i smalle bede.
Langsomt voksende, ca. 3 - 5 cm pr. år.

Juniperus squamata ‘Blue Star’.

Juniperus squamata ‘Blue Star’.


Fugleredegran
Picea abies ‘Nidiformis’

Stedsegrønt nåletræ med tæt, flad, rund, bred vækst. 0,5 m høj og 1 m bred med let fordybning i midten, heraf navnet. Grønne nåle i udspring helt lysegrønne skud. Trives bedst i sol-halvskygge i almindelig havejord.
Langsomtvoksende, ca. 3 - 5 cm pr. år.

Picea abies ‘Nidiformis’.

Picea abies ‘Nidiformis’.


Sukkertopgran
Picea glauca ‘Perfecta’

Kegleformet stedsegrønt nåletræ, med en meget tæt vækst. Bliver ca. 1,5 m høj og ca. 0,5 m bred. Korte, grønne nåle. Smuk lysegrøn nyvækst. Trives i sol-halvskygge i veldrænet almindelig havejord. Velegnet til sammenplantning i vinterkrukken.
Langsomtvoksende, ca. 10 - 15 cm pr. år.

Picea glauca ‘Perfecta’.

Picea glauca ‘Perfecta’.


Dværgfyr
Pinus mugo var. mughus

Lille fyr med opret og udbredt vækst. Bliver med tiden 2 m høj og bred. Mørkegrønne nåle og 6-10 cm store, oprette kogler. Trives bedst i sol i almindelig og let havejord. Meget robust og hårdfør. God som læplante og til sommerhusgrunden.
Årlig tilvækst 10-15 cm.

Pinus mugo var. mughus

Pinus mugo var. mughus

 

Kugleformet thuja
Thuja occidentalis ‘Danica’

Lav stedsegrøn plante med kugleformet vækst, der bliver ca. 0,5 m høj og bred. Friskgrønne blanke nåleskæl. Trives i sol-halvskygge i veldrænet, fugtighedsbevarende jord.
Langsomt voksende, ca. 3 - 5 cm pr. år.

Thuja occidentalis ‘Danica’.

Thuja occidentalis ‘Danica’.


Thuja
Thuja plicata ‘Whipcord’

Lav stedsegrøn, trådagtigt udtryk med en let, graciøs og overhængende vækst. Har korte, friskgrønne nåle, der er bronzefarvede om vinteren. Bliver ca. 1,5 m høj og bred. Trives bedst i sol - halvskygge i veldrænet, fugtighedsbevarende jord.
Langsomt voksende, ca. 5 cm pr. år.

Thuja plicata ‘Whipcord’.

Thuja plicata ‘Whipcord’.


Hønsebenstræ
Thujopsis dolabrata

Stedsegrøn buskformet plante med skælformede nåle der minder om hønseben. Vækstformen ligner Thuja og planten bliver ca. 2 m høj og bred. Små runde kogler. Trives bedst i halvskygge-skygge i god, ikke for tør muldrig jord.
Langsomtvoksende som ung, hvorefter væksten tiltager.

Thujopsis dolabrata.

Thujopsis dolabrata.

.

Krybende ene plantet sammen med rødgrenet cornel og stargræs.

Krybende ene plantet sammen med rødgrenet cornel og stargræs.

Vælg en krukkestørrelse der passer eller plant i flere krukker. Krukken her er ORINOCO 102 fra Crescent Garden og har en diameter på 1 meter. Krukken finder du her.

Den vintergrønne græs er Carex Norðîc® Copenhagen Select®, en dansk udvælgelse. Du kan læse mere her.