Gunnar Christensens
Planteskole

LOG IND

Carex


2020
Downloads findes til højre eller i bunden af siden.

Carex elata 'Gurre Sø'

Carex elata 'Gurre Sø'

Stargræs

Carex eleta ’Gurre sø’
– ny stiv stargræs

Carex-slægten er stor og der er tale om dekorative og forholdsvis lave græsser, der har mange anvendelsesmuligheder. Nogle har brogede blade eller helt orange blade, andre danner ensfarvede blade i grønne nuancer.

Denne nye sort af stiv stargræs udmærker sig ved at nå en højde på 80 - 90 cm og ved at have en flot opret vaseformet vækstform med særligt dekorative blomsteraks.

Carex elata 'Gurre Sø'

Carex elata 'Gurre Sø'

Oprindelse
Carex elata ’Gurre sø’ har sin oprindelse ved Gurre sø ved Helsingør, og det er her Poul Petersen fra Overdam Planteskole har fundet den. Stiv stargræs er ofte forbundet med fugtige voksesteder, men ’Gurre sø’ stod på et veldrænet område og fik derfor ekstra opmærksomhed fra græseksperten.


Beskrivelse
Opretvoksende op til 90 cm høj, når blomsteraksene pryder planten i april – maj måned. Bladene er smalle og blågrønne ensfarvede. Bladene står fint det meste af vinteren. Blomsterne er forholdsvis store, sorte og bliver slutteligt brune. I takt med at blomstringen aftager, så vokser bladene op og danner en fin tue.


Voksested
Carex elata ’Gurre sø’ vokser i helt almindelig havejord, og tåler en del udtørring, hvis den først har fået udviklet et godt rodnet. Den blomstrer fint i både sol og halvskygge.


Anvendelse
Først og fremmest så er ’Gurre sø’ en smuk plante, når den står med de dekorative blomsteraks. Den gør sig flot sammen med lave sommerblomster i en krukke, som solitært udplantet græs
med bunddækkende stauder eller plantet i mindre grupper.

 

 

2019

Carex pilosa Norðîc® Copenhagen Select®.

Carex pilosa Norðîc® Copenhagen Select®.

Dansk udvælgelse

Carex pilosa Norðîc® Copenhagen Select®

– eminent bunddække

Denne type af Carex pilosa stargræs har eminente evner som bunddækkende plante. Det opdagede Poul Petersen fra Overdam Planteskole, da han i 1997 fik planter fra København botaniske have.
Især evnen til at tåle lidt mere ekstreme forhold, har den overrasket positivt på. Poul Petersen tror så meget på Carex pilosa Norðîc® Copenhagen Select®, at han har fået lagt et beskyttet varemærke på planten.

Carex pilosa Norðîc® Copenhagen Select®.

Carex pilosa Norðîc® Copenhagen Select®.

Oprindelse
Danske botanikere fandt allerede tilbage i 1950’erne interesse for den mørkegrønne, forholdsvis bredbladede, stargræs, som de fandt i de schweiziske alper. En særdeles robust plante, der fortjener stor udbredelse.


Beskrivelse
Når Copenhagen Select® blomstrer i april måned, måler de smalle oprette sorte aks ca. 40 cm. Bladmassen når en højde på ca. 30 cm. De mørkegrønne blade er ca. 40 cm lange og næsten 1 cm brede. Den vokser fra en tue og aksene ligger smukt ned mellem hinanden. Planten spreder sig let med jordstængler og fylder dermed eventuelle ”huller” ud i det helt lave bunddække.


Voksested
Copenhagen Select® er en meget robust og fuldt hårdfør græs, der trives bedst i halvskygge og skygge. Alligevel klarer den sig udmærket i direkte sol, hvor der kun ses få svidninger. Planten tåler tilmed en del rodtryk fra store træer. Når den er vel etableret, klarer den også en del udtørring.


Anvendelse
Først og fremmest som bunddækkende plante og et fint alternativ til efeu og singrøn. Den klarer sig også særdeles godt sammenlignet med Carex ’Ice Dance’ og Luzula sylvatica. Vil også egne sig fint som bund i en krukke med opstammede træer.