Gunnar Christensens
Planteskole

LOG IND

Glycyrrhiza glabra


2021
Downloads findes til højre eller i bunden af siden.

Glycyrrhiza glabra Lammefjord lakrids.

Glycyrrhiza glabra Lammefjord lakrids.

Lammefjord lakridsrod

Vi har valgt at opformere en klon af Glycyrrhiza glabra, som Boye Jensen, tidligere Lammefjordens Stauder, har udvalgt for mange år siden. ”Når vi modtog småplanter, var lakridsrod altid svære at få til at lykkes”, fortæller Thorrill Sørensen, der passer stauderne her hos os, men som tidligere arbejdede på Lammefjordens stauder. ”Boye udvalgte derfor en enkelt plante, der skilte sig ud ved at være mere livskraftig. Den plante opformerede vi så selv vores småplanter fra”, fortsætter Thorrill.

Materialet fra Lammefjordens stauder er nu opformeret på Gunnar Christensens Planteskole og udbydes til salg i førende havecentre.

Hele tre ting
Først og fremmest er Glycyrrhiza glabra en livskraftig staude, der ikke lader sig trykke af naboplanter – den har brede skuldre. Den er opretvoksende, danner en tue og når en højde på ca. 80 cm. Den blomstrer med smukke hvide ærteblomstlignende blomster fra slutningen af juni og langt ind i august.
Dernæst er plantens rødder spiselige og i tørret form fremkommer lakridssmagen. Man taler om inulin-sødme, som er en speciel smag, der leder tankerne hen på lakrids. Plantens blade, stængler og blomster indeholder dog ikke denne smag.
Sidst, men ikke mindst, så er lakridsrod en dejlig insektplante, som både bier og svirrefluer gerne besøger.

Høst rødderne
Denne klon af lakridsrod er tuedannende med en mindre spredning fra underjordiske rodstængler, men virker på ingen måde aggressiv. Planten skal være mindst 3 år gammel, før rødderne har opnået en tykkelse, som kan anvendes. Rødderne tørres godt op og kan så hakkes, snittes eller knuses til krydderi eller the.

Hårdfør
I litteraturen beskrives lakridsrod, Glycyrrhiza glabra, som en 1,2 m høj plante, der får blålilla ærteblomster, som skal beskyttes om vinteren. Lammefjord lakridsrod har altid hvide blomster og bliver lidt mindre. Lammefjord lakridsrod er fuldt hårdfør i Danmark.