Gunnar Christensens
Planteskole

LOG IND

Prunus


2022
Downloads findes til højre eller i bunden af siden.

Prunus persica ’Ice Peach’

Prunus persica ’Ice Peach’

Prunus persica ’Ice Peach’

— dværgfersken med intens smag

Det er ikke altid, at nye sorter af frugt vinder på smag, men Prunus persica ’Ice Peach’ kåres som én af de bedste ferskner, når det kommer til aroma og smag. De mellemstore helt lyse ferskner modner på friland fra midten af august, og nogle uger før, når den er plantet i drivhus. Udenpå er frugterne faste og kun let behårede. Frugtkødet er helt lyst, og man tror næppe, at det har så intens en ferskensmag. Selv om frugterne stadig er lidt sprøde og faste, så er smagen eminent og frugtkødet dejligt saftigt. Måske skyldes den intense sødme, at frugtsyreindholdet er forholdsvis lavt?

Dværgfersken ’Ice Peach’ er den første fersken med næsten helt hvid skræl. Planten bliver kun 1,5 – 2 m høj, men vokser med frodige nye grene, hvorpå de mange frugter dannes på sidste års ved. Det er derfor helt i orden at klippe de meterlange skud tilbage til ca. 50 %, når frugterne er høstet. Derved fås en frugtbusk, der kræver lidt mindre plads. Det gælder også, hvis ’Ice Peach’ dyrkes i en stor krukke. Beskær helst efter høst i august – så når planten at afmodne inden vinteren.

Havebloggerens bedømmelse

Den svenske haveblogger Sara Bäckmo har testet ’Ice Peach’ og det er blevet familiens førstevalg af sydfrugter. Hun plantede det lille træ i en plasttunnel og allerede år to kunne de høste 35 frugter på det lille træ, som hun faktisk synes er meget frodigt og robust. Træet overvintrede i den uopvarmede plasttunnel, og hun bedømmer sorten til at være ganske hårdfør.

Prunus persica ’Ice Peach’. Dværgfersken med intens smag.

Prunus persica ’Ice Peach’. Dværgfersken med intens smag.

Selvbestøvende, men…

’Ice Peach’ danner flotte rosahvide blomster i maj. Står planten i drivhus, vil den blomstre tidligere. Selvom ferskner og andre sydfrugter er selvbestøvende, så opnår man kun en god frugtsætning, hvis pollen flyttes fra blomst til blomst. Det kan være svært at opnå en god bestøvning i et drivhus i det tidlige forår. Luk derfor vinduerne op på de gode solrige forårsdage – så kommer bierne på besøg og ordner bestøvningen. Alternativt kan man selv flytte pollen rundt med en lille blød pensel.

Prunus persica ’Ice Peach’ pdf